La Rural de Collserola – producció, distribució i divulgació agroecològica i transformació social a Collserola

Teaser: La Rural de Collserola som una Cooperativa que va néixer l’any 2014 a Sant Cugat. Hi treballem 5 sòcies, 6 treballadors a temps parcial i aproximadament 10 voluntaris que varien durant les diferents estacions. Durant aquests anys hem anat recuperant terra abandonada a Collserola i, a dia d’avui, treballem 3 hectàrees on fem horta ecològica i planta aromàtica i condimentaria. També tenim 3 apiaris, repartits entre Sant Cugat, Molins de Rei i Sant Feliu, que compartim amb Melvida, el principal apicultor del nostre entorn.

Descripció:

La Rural de Collserola som una Cooperativa que va néixer l’any 2014 a Sant Cugat. Hi treballem 5 sòcies, 6 treballadors a temps parcial i aproximadament 10 voluntaris que varien durant les diferents estacions. Durant aquests anys hem anat recuperant terra abandonada a Collserola i, a dia d’avui, treballem 3 hectàrees on fem horta ecològica i planta aromàtica i condimentaria. També tenim 3 apiaris, repartits entre Sant Cugat, Molins de Rei i Sant Feliu, que compartim amb Melvida, el principal apicultor del nostre entorn.

Intentem innovar en tècniques de producció el més sostenibles possibles, prioritzant la no degradació del sòl. Recentment hem implementat el sistema Keyline, un sistema que afavoreix la retenció d’aigua de pluja i la no degradació del sòl, plantant en corbes de nivell. A més, tenim un petit ramat de cabres en un estable mòbil, que a més de desbrossar el sotabosc del nostre entorn, afavorint la prevenció d’incendis, desbrossen les parcel·les on tenim cultius on ja no collirem més i aprofitem i les deixem uns dies per a que femin el sòl. D’aquesta forma fusionem agricultura i ramaderia, com es feia tradicionalment, per tal d’augmentar la fertilitat de la terra.
Estem pràcticament desconnectats de qualsevol xarxa ja que funcionem amb plaques solars que alimenten material d’oficina i de cuina, sistemes de reg i una càmera frigorífica on emmagatzemen la nostra collita.

En aquestes 3 hectàrees fem cultius de temporada i els distribuïm a través de quatre canals principals. D’una banda, fem cistelles de fruita i verdura per tot Sant Cugat que repartim a domicili o en diferents punts del municipi. També fem dues parades de mercat, una als nostres horts i una altra a la Floresta, on vam impulsar la creació d’un mercat apel barri. Recentment hem obert una botiga a Valldoreix, on a part de les nostres verdures oferim productes de petits productors del nostre entorn, amb els que establim xarxa, no generem intermediaris i sabem que treballen tenint cura de la natura i les persones. Entre aquests tres canals de distribució, tenim calculat que abastim a 250 famílies de Sant Cugat. Per últim, juntament amb altres pagesos del nostre entorn, sota el paraigües de l’Associació Collserola Pagesa, proveïm setmanalment a escoles públiques de Sant Cugat.

Alhora duem a terme activitats relacionades amb l’educació, la formació, la salut i l’art al nostre espai. Com a exemples concrets d’activitats, tenim un espai de joc a la natura per a infants, hem generat un grup de criança on famílies comparteixen espai amb els nadons als nostres horts, fem cursos i tallers d’horta d’autoconsum i per a professionals, de construcció amb materials naturals, tallers de dibuix a la natura o espectacles artístics per a infants i adults.

L’any 2019 vam guanyar un concurs públic per a la concessió a 35 anys de la finca i la masia de Can Ferriol. Esta situada a Sant Feliu de Llobregat, al bell mig de Collserola.
La masia consta de 600 metres quadrats i albergarà 4 famílies, un obrador compartit, un espai de co-working per a projectes de l’Economia Social, una sala polivalent, una escola lliure i un punt d’informació pel Parc de Collserola. Serà totalment autosuficient a nivell energètic, ja que instal·làrem energies renovables per abastir-la i ens proveirem dels recursos del nostre entorn més immediat per a fer-la habitable.

La finca consta de 86 hectàrees, principalment forestals. És per això que ens hem associat amb Social Forest, una empresa que es dedica a la gestió forestal des d’una perspectiva transformadora amb persones en situació d’exclusió social. Els objectius seran la lluita contra el canvi climàtic, l’augment de la biodiversitat a la finca, la preservació i augment dels recursos hídrics i la prevenció d’incendis. A nivell agrícola volem recuperar 4 hectàrees que a dia d’avui estan abandonades per a fer-hi olivera i en unes feixes volem plantar productes tradicionals i autòctons de Collserola (com el tomàquet Mandó o el bròquil de Santa Teresa) per a recuperar les llavors i poder-les comercialitzar amb els pagesos del nostre entorn.

Actualment ens trobem en una situació de negociació de crèdit per a finançar la reforma integral de la masia amb COOP57, una cooperativa de crèdit que només finança projectes d’Economia Social i Solidaria. A banda del crèdit que estem demanant, nosaltres hem de posar cert capital inicial i, és per això, que hem engegat una campanya de mecenatge per demanar ajuda a persones que es sentin compromeses amb l’agroecologia i el medi ambient.

 

Qui serà el destinatari o els destinataris dels nostres diners?

Cooperativa de Treballadores la Rural – Can Ferriol

Per què creus que és important col·laborar en aquest projecte que presentes?

El sector de l’agricultura ecològica creix des de l’any 1995 i amb la pandèmia ha augmentat de forma accelerada i sobtada. D’entrada, això semblaria positiu, però a molts projectes com el nostre, el impacte ha sigut molt elevat ja que no estàvem suficientment professionalitzats, no teníem suficient infraestructura per abastir a tanta gent, no teníem suficients recursos humans i hem hagut de treballar moltes hores sense cobrar-les. Hem fet important inversions materials en l’últim any, com la instal·lació d’una càmera frigorífica que refreda amb un sistema de plaques solars, maquinaria agrícola, obertura d’una botiga amb productes ecològics i de proximitat i hem agafat una nova hectàrea a Valldoreix, entre d’altres. També n’hem fet d’immaterials. Hem iniciat un procés de treball emocional grupal per a treballar els conflictes, hem determinat els rols de cada una de les persones, hem augmentat el nombre de voluntaris que venen a donar un cop de mà, hem generat 4 llocs de treball i hem ordenat l’economia.

Sentim que estem vivint un període transició ecològica, alimentaria i energètica. Falta un impuls per part dels productors, dels consumidors i de la societat civil en general per a que petites experiències com la nostra puguin consolidar-se i plantejar alternatives reals a un model econòmic i social que dia a dia veiem que esta en fallida.

El nostre projecte planteja alternatives productives, de consum i de relació amb les persones i la natura que prioritzen posar la vida al centre. És un projecte local, que beneficia a moltes persones del nostre municipi i que encaixa perfectament en la declaració per part de l’Ajuntament d’Emergència Climàtica que estem vivint.

 

Adjunta al mail que enviïs a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. una imatge relacionada amb la proposta que presentes, enllaços multimèdia o altra informació que consideris d’interès per poder valorar la idoneïtat de la proposta 

https://www.youtube.com/watch?v=L57h87WUi20&t=3s

instagram.com/la_rural_de_collserola

 

Import que necessita el projecte presentat per poder tirar endavant:

3.000 euros

- Només podran presentar projectes les persones que col·laboren amb la iniciativa Teaming (aportant 1 euro mensual de la seva nòmina)

- Aquest document serà visible a la web del Teaming, obviant les dades personals

- Cal enviar aquest document amb una imatge adjunta del projecte que es presenta a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

2021