Recicla+ "Projecte de recollida de residus i conscienciació ambiental"

Descripció:

Recicla+ és un projecte que va començar l’estiu 2016 al poble de Sabana Yegua, al sud- oest de la República Dominicana, amb el lema “Yo reciclo”.

L’objectiu del projecte és crear un model sòlid de recollida de residus que permeti fer arribar els residus reciclables (plàstic, vidre i cartró) des de les cases, les empreses i les escoles fins a les plantes de reciclatge presents en el país. Aquest projecte s’acompanya d’una àmplia campanya d'educació ambiental, perquè els habitants entenguin el problema ambiental actual i tinguin les eines i el coneixement per fer-hi front.

Després de tres anys, el projecte ha donat molts bons resultats i ha mobilitzat el poble a fer els primers passos cap al reciclatge.

Aquest 2020 Recicla+ vol fer un salt de qualitat: vol millorar el sistema de recollida actual, ampliar la campanya de conscienciació ambiental i expandir el projecte a les comunitats veïnes, amb l’objectiu d’arribar a tota la província d’Azua en els pròxims anys.

Qui serà el destinatari o els destinataris dels nostres diners?

L’import recaptat anirà destinat a l’associació Nous Camins, encarregada de gestionar el projecte Recicla+ amb l’ajuda de l’associació juvenil Sonríe y Crece. Serà íntegrament utilitzat per a fer el salt de qualitat del projecte, el que contempla sou dels treballadors, material per la recollida (sacs grans, contenidors, material de treball, transport fins a la planta de reciclatge…) i material pels tallers d'educació ambiental, entre d’altres.

En la fase de millora en què es troba el projecte, els beneficiaris dels diners seran el 10.310 habitants de Sabana Yegua. En la primera fase d'expansió, s’hi sumaran els 3.580 habitants d’una comunitat veïna anomenada Proyecto 4. En els pròxims anys, el projecte s'expandirà arribant a nivell provincial arribant a beneficiar a 214.000 habitants.

Per què creus que és important col·laborar en aquest projecte que presentes?

Estem davant d’una crisi climàtica. El impacte del canvi climàtic sobre els ecosistemes naturals i les poblacions humanes cada cop és més gran, el que manifesta la urgent necessitat d’actuar.

A la nostra terra, el nivell d'educació ambiental ha augmentat en els últims anys. Però això no és així en els països en vies de desenvolupament, ja que no reben l'educació necessària per fer front a aquest problema. A més, sovint són ells els que sofreixen un impacte climàtic major.

A la República Dominicana, darrere de les platges paradisíaques, es lluita contra un mar de plàstic. Cada any, més de 10 milions de tonelades de plàstic acaben en el oceà, dels quals només un 5% es recicla en tot el país; un percentatge que és gairebé nul a les zones més rurals. De fet, República Dominicana és el quart país de l’Amèrica Llatina que més residus genera per càpita. Aquest residus van a parar als més de 350 abocadors incontrolats que es troben a cel obert, els quals no tenen una gestió adequada, generant contaminació en l'aire, els rius i els aqüífers. Aquesta problemàtica va més enllà de veure els carrers bruts, aquesta problemàtica es un perill latent a la illa.

Recicla+ és doncs una iniciativa per omplir el buit actual, que dóna molta importància a l'educació ambiental. A més, és un projecte que ha demostrat que funciona i que aprofita les infraestructures de les quals el país disposa actualment. Recicla+ ara vol evolucionar i expandir-se per arribar a un major número d’habitants.

La crisis ambiental que vivim actualment és un problema que afecta tothom, per tant és també la nostra responsabilitat ajudar i col·laborar amb iniciatives que busquin fer del món en el que vivim un món millor.

 

Adjunta imatges relacionades amb la proposta que presentes, enllaços multimèdia o altra informació que consideris d’interès per poder valorar la idoneïtat de la proposta:

Fotos:
https://drive.google.com/open?id=1cfaCcYjHTKoelAXwIAHh-igTTFlRpLqU

Vídeos: https://vimeo.com/242616330 https://vimeo.com/385821029

Instagram: @reciclaplus.rd

 

IMPORT QUE NECESSITA EL PROJECTE PRESENTAT PER PODER TIRAR ENDAVANT:

L'import mínim del projecte per fer el salt de qualitat és de 18000 euros i hi ha un projecte planificat a mitjà termini amb un cost de gairebé 70000 euros.