Associació Soroll, promotores de l’oci amb impacte social

Associació Soroll, promotores de l’oci amb impacte social

Descripció:

Soroll és una entitat que desenvolupa la idea “d’oci amb impacte social”, fusionant la idea de jornades i micro-festivals artístics i culturals amb el recolzament a una causa social. 

En aquest projecte l’entitat vol organitzar una sèrie de jornades durant l’any 2022 que tinguin per objectiu obrir espais de diversitat i mescla de col·lectius per tal de posar sobre la taula les diferents problemàtiques socials existents i, sobretot, donar veu a la població activant mecanismes de democràcia directa on, de forma participativa, escullin les propostes de debat i oci dels esdeveniments.

El projecte es concreta en esdeveniments dedicats a causes socials diferents que segueixen un mateix patró de desenvolupament: 

1.     Indagació prèvia de la temàtica social a tractar i diàleg obert amb la ciutadania per tal d’escollir una entitat solidària concreta amb qui col·laborar, seguint el criteri democràtic.

2.     Celebració d’una part més lúdica organitzat conjuntament amb l’entitat escollida com a protagonista. Àmplia oferta de debats, activitats i tallers, així com espais gastronòmics.

3.     Clausura de la jornada amb diferents mostres artístiques i culturals, majoritàriament de l’àmbit musical, prioritzant concerts i música en directe. Sempre integrant un espectacle per finalitzar la jornada. 

La proposta consisteix en promocionar el talent nacional en col·laboració directa amb entitats del tercer sector i alhora sensibilitzar i incrementar la implicació de la població en la transformació social. 

El projecte pretén crear espais de qüestionament i replantejament de certes realitats actuals que requereixen d'acció immediata per part de la societat i vol fer-ho utilitzant la cultura i l’art com a reclams i eixos principals. La nostra filosofia és que la transformació social també pot ser fàcil, divertida i honesta, i aquest és el missatge principal que volem que arribi als destinataris del projecte.

 

Qui serà el destinatari o els destinataris dels nostres diners?

Desde l’entitat SOROLL podem identificar tres tipus de destinataris del projecte:

1.     Públic assistent als cercles de debat/festival: previsiblement, individus d’entre 25 y 40 anys amb certa sensibilitat social y afició per la música i la cultura.

2.     Entitats del tercer sector: en funció de la causa seleccionada, es treballa conjuntament amb membres d’un col·lectiu vulnerable, fent-los partíceps de l’organització i realització tant de les jornades com del festival, així com cedint els beneficis a l’associació que els representa. 

3.     Artistes: el projecte també té una intenció promotora i impulsora de talents emergents. És per això que també ens dirigim al sector cultural professional per tal d’involucrar-los i actuar com a plataforma de projecció i exhibició del seu art.

Precisament una de les finalitats del programa plantejat és apropar realitats i facilitar la interrelació entre ciutadania, artistes i col·lectius vulnerables. Tots 3 constitueixen els pilars que sustenten el projecte i és condició indispensable fomentar la participació i implicació dels 3 al mateix nivell.

 

Per què creus que és important col·laborar en aquest projecte que presentes?

 

La idea neix de la reflexió que, malgrat la voluntat generalitzada de transformació i la consciència solidària, la realitat és que la participació ciutadana en les creixents problemàtiques socials continua sent escassa. No obstant això, sí que podem constatar una alta despesa en hostelería o en propostes culturals. I és aquí on sorgeix la pregunta que justifica la hipòtesi del projecte: què passaria si tot allò que invertim en el consum cultural i d’oci un dissabte qualsevol es destinés a generar impacte a la societat? O dit d’una altra manera: és possible donar veu a les causes socials mitjançant la cultura? 

El projecte parteix de la base que es necessiten noves eines d’intervenció i de participació, ja que el format tradicional de donacions directes, captació de firmes o de socis pel carrer no funciona. SOROLL planteja la cultura com a eina principal d'aquest canvi en el sistema.

En general, SOROLL busca que el projecte marqui un canvi de paradigma en la manera de consumir oci. De la mateixa manera que ja sabem que els aliments que comprem han de ser de proximitat, que el nostre vehicle ha de reduir les emissions contaminants i que hem de prendre consciència de com es fabrica la roba que comprem, hem d’implementar i desenvolupar en la mentalitat ciutadana la idea de “marca d’oci amb impacte social”: tot el que mengem, bevem, escoltem o ballem durant el nostre temps lliure també pot tenir un impacte positiu en la societat on vivim, contribuir en la igualtat de les comunitats on vivim i obrir espais de reflexió i tolerància envers realitats diverses a la nostra.

En el concret, creiem que, a cada esdeveniment, SOROLL té una funció clara de sensibilització de les persones en cada un dels temes tractats. La majoria de vegades ens arriba tanta informació que desconeixem què és cert i què no. SOROLL també exerceix una funció comunicadora i divulgadora, tot oferint informació contrastada, abordant el tema des d’una perspectiva holística i veraç, realitzant una tasca de trencament estereotips o prejudicis infundats.

La transformació social no és un efecte immediat, requereix d’accions constants i perseverants, i és per això que considerem imprescindible la creació d’aquests espais que ajuden a despertar la consciència, la necessitat de canvi i la participació a les comunitats. 

A SOROLL creiem que aquest procés es pot donar a través d’entorns on el gaudir i la festa són els protagonistes. Primer, perquè és una proposta molt més atractiva per al públic general i segon, per demostrar que podem gaudir del canvi social, fent-lo més fàcil i efectiu. 

D’alguna manera, l’efecte que busca el projecte és trencar amb la imatge de precarietat de bona part de les lluites socials i disminuir la sensació de frustració dels mateixos col·lectius i persones implicades. 

Si bé és cert que en aquest primer desenvolupament totes les activitats estan pensades per a la ciutat de Barcelona, l’entitat concep el projecte com a itinerant, on existeixin propostes d'entitats o artistes en altres localitats i es produeixin activitats de forma dinàmica i continuada.

En definitiva, el projecte pretén plantar la llavor per crear una marca de "lleure transformador" fàcilment reconeixible per al públic arreu del territori.

 

Adjunta al mail que enviïs a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. una imatge relacionada amb la proposta que presentes, enllaços multimèdia o altra informació que consideris d’interès per poder valorar la idoneïtat de la proposta

 

Import que necessita el projecte presentat per poder tirar endavant: 

6000 €.