PROJECTE DE CREACIÓ D’UN APIARI PER PART D’UN ESTUDIANT DE L’ESCOLA AGRARIA

PROJECTE DE CREACIÓ D’UN APIARI PER PART D’UN ESTUDIANT DE L’ESCOLA AGRARIA

Descripció:

 

El ritme de desaparició de les abelles s’ha accelerat en els últims anys de forma preocupant. El paper d’aquests insectes pol·linitzadors és clau per al manteniment dels ecosistemes o la producció d’aliments bàsics.

Les abelles desapareixen a tot el món des de fa dècades i, en els últims anys, el ritme s’ha accelerat, com alerten institucions com el Programa de Nacions Unides per al Medi ambient (PNUMA). Fins i tot, s’ha encunyat el terme “síndrome de despoblament dels ruscs” per referir-se a les pèrdues sobtades de les seves colònies. Els científics han detectat més d’una dotzena de factors negatius que incideixen per separat o en conjunt, com l’ús indiscriminat d’insecticides, especialment els denominats neonicotinoides, fongs, paràsits, contaminació atmosfèrica, canvi climàtic, etc.

El problema és més important del que sembla. Les abelles serveixen per molt més que fer mel. El seu paper com pol·linitzadores és clau en la naturalesa i en l’economia: segons dades del PNUMA, de les cent espècies de cultius que proporcionen el 90% del menjar mundial, més del 70% es pol·linitzen gràcies a les abelles.

Cada vegada més persones de tot el món recolzen el moviment “Global Beekeeping”: muntar un rusc urbà per produir mel i, de pas, ajudar a les abelles. Paradoxalment, tenen més possibilitats a la ciutat que en el camp, en mancar de bona part de les amenaces que sofreixen. A més, com disposen de més quantitat i varietat de flors en parcs i jardins, la qualitat de la mel urbana pot ser fins i tot millor que la rural. En grans poblacions com Londres, París o Nova York hi ha col·lectius d’apicultura urbana molt actius. A Espanya encara és poc conegut, encara que ja hi ha algunes iniciatives, com a Barcelona o Còrdova.

Diversos col·lectius ambientalistes i d’apicultors han engegat iniciatives populars per cridar l’atenció sobre el problema de les abelles i recaptar el suport dels ciutadans per a sol·licitar a les autoritats espanyoles que protegeixin a aquests insectes; també organitzen xerrades, cursos d’apicultura, visites a apiaris, etc. per sensibilitzar a la societat i les institucions.

Les abelles sofreixen diverses amenaces en el seu hàbitat. L’impacte de l’àcar Varroa, originari d’Àsia, ha produït que sigui gairebé impossible per a les abelles muntar eixams, és a dir, ruscs en plena naturalesa. Una altra espècie invasora que danya a les abelles és la vespa asiàtica, ja que saqueja els ruscs i mata als seus hostes, incapaços de fer-les front.

El consum de productes de quilòmetre zero és una pràctica beneficiosa per al medi ambient i l’economia local, que en el cas de l’apicultura també ajuda a salvar a les abelles. Mereix la pena adquirir mel, gelea reial o cera produïda en espais naturals propers, les quals posseiran per això unes característiques peculiars.

Les imatges de famílies intentant mantenir-se fora de perill dels bombardejos juntament als seus animals és també una altra cara al horror de la guerra.

Existeixen ONGS que col·laboren amb les protectores del país aprofitant els corredors per portar menjar, medicines i aigua, o evacuar animals.

 

Qui serà el destinatari o els destinataris dels nostres diners?

Un xicot de 17 anys, de nom Eric, que ha estudiat a l’Escola Agrària de Manresa per a ser ramader i apicultor, que és la seva vocació; i que vol iniciar-se criant abelles i produint mel de proximitat sense additius, de forma tradicional, i respectant al màxim a aquest insectes.

Per què creus que és important col·laborar en aquest projecte que presentes?

Poques persones joves tenen interès en iniciar-se en el sector primari, ramaderia i producció d’aliments de qualitat i proximitat, i quan un jove té vocació i interès en formar-se i voler treballar en apicultura crec que és important ajudar-lo a començar l’activitat.

A més, ha tingut una idea genial que és instal·lar les arnes als terrenys municipals com Torre Negra o Can Montmany, tornant a donar-li una utilitat ramadera i creant un valor afegit.

Adjunta al mail que enviïs a Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la. una imatge relacionada amb la proposta que presentes, enllaços multimèdia o altra informació que consideris d’interès per poder valorar la idoneïtat de la proposta

 

Import que necessita el projecte presentat per poder tirar endavant: 

  • Cada caixa d’abelles tipus Langsthroth té un preu de 58 euros i poblar-la d’abelles amb un nucli d’inici costa 70 euros, o sigui 128 euros per caixa complerta.

    Per començar l’activitat, necessitaria entre 10 i 20 caixes d’abelles (ruscos o arnes), o sigui entre 1280 i 2560 euros.